Vår historie

Dahles Auto gjennom hundre år

Startet med Amerikanske biler, før Volkswagen ble hovedmerket

I dag har Dahle-gruppen bilbutikker i Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Disse butikkene selger merkene Volkswagen, Audi og Škoda. Men Dahles Auto sin historie startet opp på Sarpsborg torg helt tilbake til 1920, der etablerte John Dahle eget verksted. I tillegg til verksted var det også bensinstasjon. John Dahles sønn Gunnar Dahle begynte i firmaet i 1945, og ledet firmaet helt frem til hans datter Elisabeth tok over som eier av firmaet i 2004. I dag er firmaet eid av Kristian Walstad og Henrik Walstad som er 4. generasjon i Dahle-familien.

Dahles Auto sitt første anlegg i Sarpsborg sentrum

Før krigen solgte Dahles Auto primært amerikanske biler, og i 1948 fikk Dahles Auto agenturet på Volkswagen. I 1949 solgte Dahles Auto sine 4 første biler, og den første bilen ble solgt til Lensmann Undrum i Skjeberg og den kostet kr. 9028,- i tillegg betalte han kr. 28,- for fire spesialdekk fra Viking. I 1962 kjøpte Gunnar Dahle en stor tomt på Tunejordet, og der ble dagens bilanlegg bygd. På den tiden bestod Tunejordet av nesten bare Dahles Auto og Guru Papp (Stopp kjøpesenter i dag) i tillegg til noen gårder. Siden den gang har Dahles Auto Sarpsborg blitt bygd ut mange ganger, og i dag er det moderne anlegget på i overkant av 6000 kvm.

Dahles Auto sitt første anlegg på Tunejordet

Dahles Auto AS fikk agenturet for Audi I 1974. Avtalen ble fullført samtidig som Harald A Møller fikk agenturet for Audi i Norge. Med premium-merket Audi hadde Dahles Auto et komplett modellutvalg på både personbiler og nyttekjøretøy.

Motorhuset ble etablert i 1993, de fikk agenturet for Škoda i både Sarpsborg og Fredrikstad. Škoda var på den tiden et relativt lite bilmerke, og modellutvalget var ikke så stort. Men Škoda kom med stadig mer attraktive modeller, og antall solgte biler økte raskt. Škoda ble i Sarpsborg solgt på Motorhuset som holdt til kun et steinkast unna Dahles Auto Sarpsborg. I 2013 bygde Dahles Auto Sarpsborg en ny salgshall, og Škoda flyttet inn med både nybilsalg og verksted. I Fredrikstad var det også Motorhuset som solgte Škoda frem til 2013. Da byttet selskapet navn til Dahles Auto, samtidig flyttet Škoda inn i et nytt og moderne anlegg på Råbekken. Her ble det senere også etablert det som i dag er Dahles Auto sitt bruktbilsenter.

I 1999 kjøpte Dahles Auto opp Haldens eldste bilforretning Halden Bil AS som også var Volkswagen forhandler. Halden Bil AS ble drevet som et eget selskap frem til 2006 da den ble fusjonert med Dahles Auto Sarpsborg. Når Dahle-gruppen fikk mulighet til å kjøpe opp Møller Bil Fredrikstad i 2015 benyttet eierne seg av den muligheten og Dahles Auto Fredrikstad ble etablert. Møller Bil Fredrikstad hadde agenturet på Volkswagen, Audi og VW Nyttekjøretøy. I Fredrikstad hadde denne forhandleren en lang historie helt tilbake til 1917 da den ble etablert av Einar Halstensen.

I dag er Dahles Auto den største bilgrupperingen i nedre Glomma-regionen, og Dahles Bilutleie er AVIS representant i hele Østfold. I 2021 omsatte Dahle-gruppen med all sin bilvirksomhet i Sarpsborg, Fredrikstad og Halden for nesten 1,5 mrd. kroner. Vi er stolte av historien vår, og takker alle de trofaste kundene som har gjort denne reisen mulig.

Dagens anlegg på Tunejordet

Historiske bilder er lånt fra Møller sitt åpne bildearkiv: Møller bildearkiv