Litt å sjekke – før du kjører med tilhenger

Sommerlige ferie- og fritidsaktiviteter betyr for mange både flytting og rydding. Men før du skal flytte båten, campingvogna eller hageavfallet må du sjekke at du kjører lovlig. Start med å sjekke førerkortet!

Hvis du har vanlig førerkort klasse B er utgangspunktet tillatt totalvekt, altså at bilens – og hengerens totale vekt, ikke må overstige 3500 kilo. Utgangspunktet er at hengerens totaltvekt ikke skal overstige 750 kilo med førerkort klasse B, men førerkortforskriften åpner også opp for å kjøre med en tyngre henger så lenge vogntogets totalvekt ikke overstiger 3500 kilo.

Men, det hjelper ikke med riktig bokstav i førerkortet om bilen rent teknisk ikke er dimensjonert for hengeren du har tenkt å trekke. I bilens vognkort finner du hvor tung henger bil og hengerfeste er dimensjonert for. Er både bil og campingvogn av den mer romslige typen, skal det ikke mye til at totalvekten overstiger 3500 kilo. Da må du opp et hakk, som betyr at du må gjennom et forholdsvis enkelt opplæringsprogram for å få påført kode 96 i førerkortet ditt. Det gir nemlig anledning til å trekke en totalvekt på 4250 kilo.

Fart og overlast er også viktige temaer ved kjøring med tilhenger. Det er viktig å vite hvor fort du har lov til å kjøre med tilhenger i de forskjellige fartsgrensene. Maksimal hastighet for biler som trekker tilhenger med bremser er 80 km/t. Dette gjelder selv om fartsgrensen på stedet er 90 kilometer eller høyere. Har du ikke bremser på tilhengeren, er fartsgrensen 60 km når tilhengeren har en aktuell totalvekt på 300 kilo eller mer. Aktuell totalvekt er vekt av tilhenger pluss lasten du har på den. Med en aktuell vekt under 300 kilo er maksimal hastighet 80 km/t. Ved lavere fartsgrenser skal du følge skiltingen. Følger du ikke reglene til kjøring med tilhenger kan du risikere å få en stor bot fordi du kan skape farlige situasjoner!

På vegvesen.no finner du en tilhengerkalkulator der du taster inn bilens registreringsnummer, som vil gi deg svar på om du kjører lovlig eller ulovlig. Det finnes også en egen gratis-app, som gjør det lett å sjekke om du har lov til å trekke hengeren du er i ferd med å låne eller leie…

Sjekk tilhengerkalkulator her!

Kilder:
naf.no
tysse.no
vegvesen.no
dinside.no

Del med venner: