God gammaldags vårrengjøring

Asfaltrester, salt og flyverust som sitter fast i lakken etter en vinters kjøring, må bort. Slurver du med grundjobben, lurer du bare deg selv. Å kjøre bilen gjennom vaskemaskin, ja, det bør du faktisk vente med til bilen er helt ren!

Sett av en dag
Å få bilen ”restituert” etter lang tids vinterbruk uten grundig rengjøring, krever fortsatt manuell behandling. – Ja, dette bør gjøres for hånd og alt i alt synes jeg du bør sette av en dag til vårrengjøring av bilen din, sier Jarle Bergli hos Krefting & Co AS. Dette er en prosess som du godt kan følge slavisk sier han og forklarer:

Riktig rekkefølge
– Påfør avfetting, nedenfra og oppover til høyde med dørhåndtaket, slik at påførte kjemikalier får god tid (3-5 minutter) til å virke på de mest skittutsatte delene av bilen. Deretter påfører du såpe og lar det virke like lenge. Så kan du gå in gang med steaming av hele bilen, slik at alle løse partikler blir fjernet. Deretter blir det god gammaldags bøttevask med svamp og sjampo. Svampvasken skal foregå fra toppen av bilen og nedover. Så kan du avslutte med grundig spyling, forteller Bergli.

– Men vi som trodde at vaskehallen kunne overta jobben?
– Ja, jo, men først etter at du har gjort grundjobben selv. Uten børster vil du ikke få bilen ren og med børster slår du løs skitt som kan lage riper. Så rådet er manuell jobbing! Flyverust, som stammer fra bremser og piggstøv, setter seg ekstra godt fast i lakken og her trengs egen behandling – etter spylejobben. For å få igjen dybden og glansen i lakken må du polere. – Og så er vi vel ferdig også? – Neida, etter det må du påføre voks, som skal konservere den jobben du nå har gjort, forklarer Jarle Bergli.

Ikke bare lakken
Husk også dekk og felger. Bruk en god felgrens, som kan påføres med svamp eller vaskehanske. Rene dekk og felger gjør det hyggeligere når du skal skifte hjul. Ta samtidig en innvendig runde og luft ut etter vinteres fukt fra vått fottøy. Dersom du vil forsøke deg kan det også være på sin plass med forsiktig motorvask. Ikke høytrykk, men vanlig hageslange med middels trykk, som beveges rundt i motorrommet. Så kan du starte opp og forhåpentligvis høre at motoren går.

Lykke til med vårvasken!

Se flere tips og råd hos Krefting & Co AS

Del med venner: