Dyrbar last i bilen

Du vet aldri når det kan skje en ulykke! Derfor må barn alltid sikres på best mulig måte i bilen. Sjekk at barnestolen sitter fast og er korrekt montert. Se at selen ikke er vridd, ligger flatt mot barnets kropp og strammer godt til. Ha ikke løse gjenstander i bilen!

Det er påbudt å sikre barn i bil i barnesete til det er minst 135 cm. høyt eller veier over 36 kilo. Vi er av den oppfatning at sikkerhetsutstyr  bør kjøpes nytt, da du ikke kjenner hvordan utstyret tidligere er brukt. Høyde og vekt bestemmer hvilket sete som er riktig. I tillegg er det viktig å være nøye med å sjekke at sikkerhetsutstyret er merket med de nødvendige godkjenningene. Følg monteringsanvisningen nøye, slik at setet blir forsvarlig festet. Vi anbefaler å bruke barneseter med Isofix-fester, da disse reduserer risiko for feilmontering.

Barn som er lavere enn 140 cm. bør ikke sitte i forsetet med innkoplet airbag. For at setet skal fungere riktig må setets seler stramme godt rundt barnet, og reguleres etter hvor mye klær det har på seg.

Selen i bilsetet skal ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig. En god tommelfingerregel er at det maks skal være plass til èn finger, ca. 1 cm. mellom innerbeltene og barnekroppen. Når det gjelder bakovervendte bilstoler er anbefalingen klar: Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst fire år gamle. Det bakovervendte barnesetet skal først byttes ut når barnet passerer den øvre vektgrensen (36 kilo), eller før barnet er blitt for langt, sier Marco Paulsen hos Harald A. Møller AS.

Løse gjenstander

For å sørge for god sikkerhet for alle passasjerer i bil, både barn og voksne, er det viktig  å unngå løse gjenstander i bilen. Ved bråbrems kan selv mindre og tilsynelatende «uskyldige» gjenstander gi skader. Sørg for å sikre løse gjenstander i sidelommer, hanskerom eller bagasjerom.

Eksempler på noe vi ikke tenker på når det er løst i bilen kan være vesle Fido, hunden som «bare» veier seks kilo på badevekten hjemme, men som ved en bråstopp i 50km/t kommer mot oss med et trykk på 180 kilo!

Andre ting vi har liggende kan være:

  • Ipad og mobiltelefon
  • laptop
  • termos
  • ski- og akebrett
  • propanholder
  • grill
  • bruskasse

At vesle Fido lett kan bli farlig både for seg selv og sine medpassasjerer i bilen ved en bråbrems er nok forståelig, men at en termos med 1.5 liter drikke forvandles til en «flyvende» sementsekk på 50 kilo, er ikke så lett å forestille seg.

Derfor;  Tenk sikkerhet for alt og alle i bilen!

 

Del med venner: